Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse
Publisert 24.08.2017

Nye krav til støvsugere trer i kraft 1. september

I henhold til kravene om miljøvennlig utforming av støvsugere, såkalt økodesignkrav, må støvsugere fra 1. september oppfylle nye krav. Kravet til effektforbruk reduseres til 900 W og kravet til støvopptak økes.

Produkter som er dekket av kravene

Forordningene om miljøvennlig utforming og energimerking omfatter de samme produktene, dvs. elektriske støvsugere som kan kobles til elnettet, inkludert canister-støvsugere, opprettstående støvsugere og sykloniske støvsugere. Forordningene skiller ikke mellom støvsugere til husholdningsbruk og kommersielle støvsugere, og gjelder for begge.

Kravene gjelder for støvsugere til rengjøring av teppegulv, harde gulv og til universell bruk (både teppegulv og harde gulv). 

Industrielle støvsugere er unntatt.

Krav til økodesign

Kravene til miljøvennlig utforming når det gjelder energi- og rengjøringsytelse og lydnivå, er implementert i 2 trinn. Fra 1. september 2014 var kravet til effektforbruk 1600 W. Dette er nå redusert til 900 W med virkning fra 1. september 2017, i tillegg økes kravet til støvopptak.

Krav til holdbarhet og levetid

Fra 1. september 2017 må støvsugere innfri følgende krav:

  • Slangen (hvis en slik finnes), må fremdeles være fullt funksjonell etter 40 000 svingninger under press
  • Den operasjonell levetiden for motoren skal være større eller lik 500 timers bruk

Krav til energimerking

Fra 1. september 2017 må støvsugere være energimerket med en skala fra A+++ til D.

Måle- og beregningsmetodene for parametrene på energietiketten, er de samme som metodene som anvendes i henhold til økodesignforordningen.

Les mer om kravene til støvsugere på NVEs nettside.