Velkommen til trinnvis veiledning for flomberegning i uregulerte (naturlige) felt. Det er også utarbeidet en enkel trinnvis veiledning i kart.
Trinn
Lenker
1. Fremskaffe nødvendig grunnlagsmateriale
Fremskaffe nødvendig grunnlagsmateriale for å definere oppgaven. F.eks. hvilket sted/steder skal det utføres flomberegninger for, hvilken størrelse/gjentaksintervall på flommen er ønsket, med mere.
3. Er det utført flomberegninger der fra før?
Er det utført flomberegninger i vassdraget tidligere? I kartløsningen Flomfarerapporter finner du oversikt over tidligere utførte flomberegninger for diverse formål.
4. Velg ut målestasjoner og dataserier
Velg ut aktuelle målestasjoner og dataserier gjennom kartapplikasjonen NVE Seriekart. Her kan du filtrere ut de målestasjoner som oppfyller brukerdefinerte kriterier. Perfekt for identifisering av representative stasjoner
5. Datakontroll
Datakontroll - det er alltid viktig å gjøre en kvalitetskontroll av alle data som inkluderes i en flomanalyse.
6. Flomfrekvensanalyser
Utfør flomfrekvensanalyser som anbefalt i Veiledningsdokumentet til Seija som akkurat nå er erstattet med veiledning under Flomportalen
7. Nedbør-avløpsmodellering
Utfør nedbør-avløpsmodellering som anbefalt under "Nedbør-avløpsmodeller" (eksempelvis PQRUT, rasjonale formel, HBV, HEC-HMS, etc..)
8. Sammenlign resultater
Sammenlign resultatene mellom metodene, sammenlignbare stasjoner, eventuelle tidligere beregninger og diskuter.
Lenke til aktuell informasjon
9. Velg flomstørrelser
Velg endelige flomstørrelser ut fra en samlet faglig vurdering.
Eksempel på vurdering av flomstørrelser finner du her.
10. Følsomhetsanalyse
Utfør en følsomhetsanalyse som beskrevet etter anbefalinger i Veiledningsdokumentet til Seija som akkurat nå er erstattet med veiledning under Flomportalen.
Les mer om følsomhetsanalyser her.
11. Klimaendringer
Vurdere effekten av klimaendringer og legg til et eventuelt klimapåslag. Oversikt over de fylkesvise klimaprofilene finnes på Klimaservicesenteret
Oversikt over de fylkesvise klimaprofilene finnes på Klimaservicesenteret