Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse
Publisert 23.03.2016

Norges største vindturbiner i gang på Skomakerfjellet

Olje- og energiminister Tord Lien åpnet fredag 18. mars Skomakerfjellet vindpark i Trøndelag. Bare én av de store turbinene dekker strømforbruket til over 1200 nordmenn.

Norges største vindturbiner ble igangsatt på Skomakerfjellet i Roan kommune fredag 18. mars. Kraftig vind vekket vindbladene til live fra første stund.
Olje- og energiminister Tord Lien var fornøyd med prosjektet som fikk konsesjon av NVE tilbake i juni 2011.

 - Vi har gitt konsesjon til mange utbygginger, men dessverre sitter mange kraftselskaper på gjerdet. Det er viktig at noen går foran og viser vei, sa olje- og energiminister Tord Lien under åpningen.

Utbynning av Skomakerfjellet vindpark som startet i mai 2015 har fire Vestas-turbiner, som hver kan produsere 3,3 MW. Bare én turbin produserer ren energi til over 1200 nordmenn. Dimensjonene er større enn det kan virke som. Vindturbinen er 94 meter høy opp til rotorsentrum og har et vingespenn på 150 meter. Det er rundt fem ganger lenger enn en Boeing 737.

 - Med Skomakerfjellet har vi vist hva som er mulig. Vi har tatt i bruk verdensledende vindkraft-teknologi. Og vi har bygge ut mer skånsomt enn det man trodde var mulig. Dette er viktige erfaringer som vi har tatt med oss inn i det større Fosen Vind-prosjektet, sier konserndirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi.