Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse
Publisert 23.10.2018

23. oktober: NVE setter ned farenivået for Veslemannen til gult

Avtagende hastigheter og kuldegrader

- Etter en hastighetsøkning natt til og utover søndagen har hastighetene avtatt gradvis. I øvre del måles det nå en hastighet på rundt 5-10 cm/d, og i nedre del rundt 1,5 cm/d, sier vakthavende geolog Gudrun Dreiås Majala.

Veslemannen har hatt rødt farenivå siden lørdag kveld, 20. oktober. Det er snøbyger på Veslemannen, noe som fører til dårligere radardata med endel støy på målingene.

- Den nedadgående trenden med avtagende hastighet er imidlertid klar, og er blitt observert over en lengre periode, sier Majala.

I løpet av siste døgnet har det blitt registrert 17 mm nedbør i form av snø, og det er kuldegrader på Mannen. Langtidsvarselet ut uka viser kaldt vær med temperaturer under 10 kuldegrader. NVE setter med dette ned farenivået til gult for Veslemannen.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noe få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forflyttet seg i overkant av 4,7 meter den siste måneden. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Her finner du dagsrapporter for Veslemannen.

 

Kontakt

Vakthavende geolog: 474 55 454 (ikke sms)
Pressetelefon: 489 97 667 (ikke sms)