Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse

23.september kl. 10.00: NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen

Fortsatt mye bevegelser i fjellpartiet

 

Bilde fra Veslemannen i dag tidlig, det ligger 37 cm snø.

- Bevegelsene er fortsatt store i Veslemannen, og døgnhastigheten i øvre del er ca. 10 cm/d, og rundt 1 cm i nedre del. Det har gått noen små steinsprang i går kveld og i natt, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

Bevegelsene økte utover dagen og kvelden i går etter regn og snøsmelting. Det ble kaldere sent i går kveld og det har kommet mye snø.

- Det er et mindre, smalt område ned mot fronten som har økt mye fra i går ettermiddag. Området er noe større enn det som raste ut sist uke, men vil ikke kunne nå bebyggelse eller jernbanelinje, sier Majala.

Det er -2,7 grader på Mannen nå og det ligger 37 cm snø. Spesialvarslet fra met.no indikerer mellom 30 og 45 mm nedbør det neste døgnet, og fra -3 til 0 grader. Dette betyr at det kan komme ytterliggere en halvmeter snø og dette vil fungere som et betydelig vannmagasin som kan tilføre fjellpartiet vann når det blir varmere. Det er varslet minusgrader og snø frem til onsdag.

På bakgrunn av de store bevegelsene opprettholder NVE rødt farenivå.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 2 meter det siste året og nedre delen 16 cm. 

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

Kontakt

Vakthavande geolog: tlf. 474 55 454 (ikke sms)

Pressetelefon: tlf. 489 97 667 (ikke sms)