Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse
Publisert 24.09.2018

24.september: NVE setter ned farenivået for Veslemannen til gult

Bevegelsene begynte å avta fra kl. 02.00 i natt

- Bevegelsene fortsatte å være store utover dagen og kvelden i går. Det ble kaldere utover kvelden og natta og bevegelsene begynte å avta fra kl. 02 i natt. Denne trenden har fortsatt utover morgenen, sier geolog i NVE, Einar Anda.

Det snør kraftig på Mannen og det ligger nå over 80 cm snø. Temperaturen er -4,7 grader.

- Bevegelsene er nå 5-7 cm i øvre del og 1-1,5 cm i nedre del. Det har ikke blitt observert steinsprang i natt, sier Anda.

Værprognosene framover sier kaldt vær i dag (-3 til -7) og snø. I morgen tirsdag er det varslet noe mildere og det kan bli en kort periode med plussgrader og mye nedbør (sannsynligvis sludd). Onsdag er det også varslet perioder med plussgrader og mye nedbør.

På bakgrunn av de reduserte bevegelsene, rolige forhold og kaldt i fjellet setter NVE farenivået ned til gult. Det er usikkert hvor mye vann som vil bli tilført det ustabile fjellet i perioder med plussgrader i morgen og onsdag, og det må tas høyde for at farenivået kan oppjusteres på relativt kort varsel.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 1,4 meter den siste måneden. 

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

 

 

Kontakt

Vakthavande geolog: tlf. 474 55 454 (ikke sms)

Pressetelefon: tlf. 489 97 667 (ikke sms)