Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse
Publisert 25.09.2018

25.september: NVE øker farenivået for Veslemannen til oransje

På bakgrunn av relativt store bevegelser, stor sensitivitet for regn, store snømengder i fjellet og værvarsel om økte temperaturer og kraftig regn i kveld og i morgen varsler NVE nå oransje farenivå for Veslemannen

Farenivået for Veslemannen ble i går satt ned til gult, etter å ha vært rødt fra 21.-24. september.

Mens farenivået var rødt kom det mer enn 90 mm nedbør. Mesteparten kom som snø og det la seg 94 cm snø på værstasjonen. 

- Siden nedbøren kom som snø, økte bevegelsene mindre enn forventet. Samtidig utgjør snøen et stort vannmagasin i fjellet som kan påvirke bevegelsene om det smelter, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala.

I løpet av formiddagen i dag er det blitt varmere og temperaturen er nå 1,6℃. Værmeldingen sier det skal bli varmere frem mot kl. 05 i morgen med temperatur mellom +3 og +5℃. Samtidig er det meldt kraftig regn.

- Bevegelsene er nå svakt økende med hastighet på 6-7 cm/dag i øvre delen og 1,5 – 2 cm/dag i nedre delen, sier Majala.

På bakgrunn av stor sensitivitet for vanntilførsel, mye snø i fjellet, stigende temperaturer og varsel om mye nedbør som regn og sludd i kveld og i morgen varsler NVE oransje farenivå for Veslemannen.

 

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året og nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3 – det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

 

Kontakt

Vakthavende geolog:  
tlf. 474 55 454 (ikke sms)

Pressetelefon: 
tlf. 489 97 667 (ikke sms)