Energi
Vann og vassdrag
Naturfare
Kart
Konsesjon
Om NVE
Sandkasse
Publisert 12.09.2018

Varsler oransje farenivå for Veslemannen

NVE varsler oransje farenivå for Veslemannen på grunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og i natt.

Velsemannen 10.08.2018. Foto: Lina Asheim Breidablik/NVE

Det har hittil kommet 3,8 mm nedbør det siste døgnet, og i følge nedbørsprognosene vil det komme en kraftig nedbørsfront senere i kveld/natt. Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og Veslemannen reagerer på små nedbørsmengder.

- På bakgrunn av de økte bevegelsene og varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt, høyner med dette NVE farenivået til oransje farenivå. Det skal fortsette å regne fram til tirsdag, men med lavere temperaturer. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 2 m det siste året og nedre delen 16 cm. Hastighetene i fjellet er nå om lag 5,5 cm/d i øvre del av fjellpartiet, og rundt 0,5 cm/d i nedre del av Veslemannen.

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

 

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her

 

Kontakt

Vakthavende geolog:  
tlf. 474 55 454 (ikke sms)

NVEs pressetelefon:
tlf. 489 97 667 (ikke SMS)

NVEs fjellskredovervåkning

NVE overvåker kontinuerlig og i sanntid syv ustabile fjellparti som alle utgjør en høy risiko for fjellskred. Hvert fjellparti har til enhver tid et farenivå etter skala på fire trinn: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.