Vassdrags- og energihistorie
NVE dokumenterer, bevarer, gir tilgang til og formidler vassdrags- og energihistorie.
NVE har et oppdrag med å ivareta Olje‑ og energidepartementets (OED) sektoransvar på kulturminnefeltet. Vårt andre oppdrag fra OED med å dokumentere, bevare, gi tilgang til og formidle vassdrags- og energihistorien gjør vi sammen med våre samarbeidsmuseer - Kraftmuseet i Tyssedal og Anno Norsk skogmuseum på Elverum. I tillegg til et bredt samarbeid med en rekke fagmiljøer.
Vi har valgt ut 227 kulturminner med høy kulturminneverdi i hele Norge som spenner fra store anlegg til små forbygninger. Det er dammer, kraftverk, transformatorstasjoner, kraftledninger og vassdragstekniske anlegg. Vi forvalter også foto, gjenstander, arkivdokumenter og minnesamlinger.
Vi jobber på mange områder og på ulike måter, fra saksbehandling, via FoU-prosjekter til formidling. Vår hovedsatsing i 2019 er å utvikle et nytt nettsted for vassdrags- og energihistorie. I år skal vi også ferdigstille en nivådelt dokumentasjonsstandard for sektorens kulturminner som en del av prosjektet DOKIVER. Vi skal i gang med planlegging av NVEs 100-års markering i 2021. Og utstillingen "Kampen om Alta", om Norges mest omstridte kraftutbygging, er på vandring i Norge og nettutstillingen kan oppleves her.
Pågående prosjekter

Prosjektet skal utvikle forvaltningens brede og tverrfaglige kunnskap om forholdene mellom arkitektur, funksjon og teknologi i utbyggingen av vannkraftanlegg tidlig på 1900-tallet.
Les mer...
Alta-utbyggingen er den kraftutbyggingen i Norge som har fått størst oppmerksomhet i det politiske miljøet og i den offentlige debatten. Vi har snakket med både de som var for og de som var i mot å bygge ut Alta-Kautokeinovassdraget på 1970-tallet, og ble møtt med en stor åpenhet og raushet fra begge sider. Og vi har dukket ned i deler av av det enorme arkivmaterialet som finnes om saken. Vår hovedproblemstilling var mer kraft versus naturvern. Resultatet av vårt mest omfattende tverrfaglige samarbeid med Kraftmuseet og Skogmuseet er en omfattende nettutstilling og en vandreutstilling.

Gjennom NVEs FOU-midler har Museumsordningen blitt tildelt midler for et tre-årlig prosjekt «Dokumentasjon av sektorens kulturminner» (DOKIVER).
Les mer...Fullførte prosjekter

NVEs fire temaplaner for kulturminner er langt på vei lagt inn i Riksantikvarens offisielle database over fredete kulturminner og kulturmiljøer i Norge – Askeladden.
Les mer...
Gjennom de siste 10 årene er 59 av NVEs veteraner intervjuet. Resultatet er et rikt materiale som har både med forvaltningen og de spesifikke arbeidsfeltene å gjøre.
Les mer...
NVE s historiske bildemateriale er nå tilgjengelig på Digitalt Museum! Nå er vi i godt selskap blant Norges ledende museer og samlinger og gjør fotografier tilgjengelig fra våre samlinger i en nasjonal database.
Les mer...
I 1813 fikk Norge sin første embetsmann med tittelen Canal- og Havne-Inspecteur for det Søndenfjeldske Norge. Her presenteres noen brokker av utviklingen i vassdragsforvaltningen opp mot 1814.
Les mer...
Prosjektet "Dammer som kulturminner" har som mål å presentere et utvalg som viser mangfoldet av damtyper i Norge.
Les mer...
Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) ble grunnlagt i 1921. Men forløperen til NVE kan følges tilbake til 1804, og bruken av våre vassdrag er omtalt i våre eldste lover fra rundt år 1000.
Les mer...
Prosjektet Kraftoverføringens kulturminner tar for seg en viktig del av elektrifiseringen av Norge – oppbyggingen av det overføringssystemet som er bindeleddet mellom kraftstasjonene og forbrukerne.
Les mer...
Prosjektet Vassdragsteknikkens kulturminner presenterer et utvalg bevaringsverdige vassdragstekniske anlegg i Norge.
Les mer...
Her presenteres kraftverk som er vurdert å være bevaringsverdige kulturminner. Disse kraftverkene skal til sammen gi en oversikt over vannkraftutbyggingen i Norge fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag.
Les mer...Kontaktinformasjon
Ta gjerne kontakt med oss i NVEs Kulturhistorieteam i seksjon for informasjonsforvaltning og kulturhistorie eller våre kollegaer på Kraftmuseet og Anno Norsk skogmuseum.
Siri Slettvåg,
seksjonssjef
tlf. 22 95 93 40/928 40 448
epost: ssl@nve.no
Helena Nynäs
kulturminnerådgiver
tlf. 995 81 813
epost: hmn@nve.no
Stig Storheil,
fotoarkivar,
ansvarlig DigitaltMuseum
tlf. 22 95 93 33/984 013 25
epost: stst@nve.no
Unn Yilmaz
kulturminnerådgiver, prosjektleder for DOKIVER
tlf. 22 95 94 52/909 444 82
epost: unyi@nve.no
Sidsel Hindal
koordinator kulturhistorieteam, prosjektleder for "Kampen om Alta"
tlf. 480 06 055
epost: sihi@nve.no
Daniel Ellingsen Lund
webutvikler
epost: dael@nve.no
Frode Sørskaar
bibliotekar
tlf: 924 975 84
epost: frso@nve.no
Ingvild Herberg
tlf. 990 15 628
epost: ingvild.herberg@annomuseum.no
flommer.no
Bli med på en spennende reise til vassdrag rundt om i landet og lær om alt fra Storofsens herjinger på Østlandet til stengselsfiske i Tana.
flommer.no er et samarbeid mellom NVE og Anno Norsk Skogmuseum på Elverum.
Innholdet er beregnet for skoleelever fra 5. – 7. trinn. Vi ønsker at flommer.no skal være et bidrag til prosjektarbeid og undervisning i skolen.
Nettstedet fokuserer på flom, natur og kultur. Innholdet presenteres gjennom filmer, animasjoner, bildeserier og spennende oppgaver og artikler.
flommer.no blir ikke lenger oppdatert da en ny nettside for vassdrags- og energihistorie er under utvikling i 2019.
Dag Endre Opedal
tlf. 53 65 00 57 / 907 30 769
epost: opedal@kraftmuseet.no
vasskrafta.no
Vår vannkrafthistorie er mer enn 100 år gammel og er svært interessant. Den gjenspeiler også vår samfunnsutvikling, ikke minst etter unionsoppløsningen med Sverige.
vasskrafta.no er et samarbeid mellom NVE og Kraftmuseet i Tyssedal.
Nettstedet er beregnet for bruk i ungdomskolen og videregående skole som en sentral kilde til kunnskap om utnyttelsen av vannets energi i Norge i et historisk perspektiv. Det er ønskelig at innholdet fører til økt interesse for teknologi, miljø og realfag.
vasskrafta.no blir ikke lenger oppdatert da en ny nettside for vassdrags- og energihistorie er under utvikling i 2019.

Steinar Arntzen
tlf. 35 91 73 63 / 913 93 572
epost: steinar.arntzen@t-fk.no
