Hedmark
-
002/21 Atna
Vernegrunnlsg: Anbefalt referansevassdrag. Størrelse og beliggenhet i indre Sør-Norge. Sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets elver, myrer og vann er sentrale deler av et variert landskap fra alpine fjell til lavland ved utløpet. Elveløpsformer med tilhørende prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/24 Grimsa
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdrag til Folla, et vestlig sidevassdrag til øvre del av Glåma i Glommavassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et variert landskap med store sammenhengende fjellområder og en kontrastrik fjelldal. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/18 Åsta
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets elver, vann og våtmarker er sentrale deler av et rolig landskap fra fjellvidder øverst, deretter myr og skog, før utløp i Glåma. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
002/2 Moelva
Vernegrunnlag: Østlig sidevassdrag til Mjøsa i Glommavassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et variert, lavereliggende landskap der det største vannet, Næren, er særlig dominerende. Viktig for friluftslivet. Nærhet til større tettsteder.
-
002/16 Auståa
Vernegrumnnlag: Vestlig sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets elver, myrer og relativt store vann er sentrale deler av et småkupert landskap som i stor grad er skogvokst og typisk for området. Vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/17 Kynna
Vernegrunnlag: Sidevassdrag til Flisa i Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets mange små elver og vann er sentrale deler av et lavereliggende landskap med store barskogområder. Elveløpsformer, hydrologisk system, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/19 Mistra
Vernegrunnlag: Østlig sidevassdrag til Rena i Glåma i Glommavassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et rolig landskap fra øverst myrdekket forfjell, deretter skog og myr, før utløp til Rena gjennom et trangt elvegjel. Elveløpsformer, geomorfologi, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
002/20 Unsetåa
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Østlig sidevassdrag til Rena i Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets elver og myrer er sentrale deler av et variert og kontrastrikt landskap i indre Sør-Norge, mellom Glåmdalen og Trysil. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/22 Tegninga
Vernegrunnlag: Urørthet. Vestlig sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et variert landskap med store sammenhegnende fjellområder. Fossestryk i nedre del. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/23 Sølna
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et variert landskap med store sammenhengende fjellområder. Canyonpartier i nedre del. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/25 Vangrøfta
Vernegrunnlag: Sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et rolig landskap i innlandet fra høyfjell inn mot store sammenhengende fjellområder, til dal dominert av tett vegetasjon, myr og setre. Berggrunnsgeologi, elveløpsformer med tilhørende fluviale former, isavsmeltingsformer, botanikk og fuglefauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark til vernegrensen mot utløpet.
-
002/31Tunna (Magnilla og Lona)
Vernegrunnlag: To Nordøstlige vassdrag i Tunna som renner til Glåma i Glommavassdraget. Sidevassdragene er sentrale deler av et rolig landskap i innlandet, fra høyfjell inn mot store sammenhengende fjellområder, til dal dominert av tett vegetasjon, myrer og setre. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark ned til utløpene.
-
002/36 Imsa
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Glåma i Glommavassdraget. Vassdragets elver, vann og myrer er sentrale deler av et landskap med rolige landformer, med vidder og avrundede fjell. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
310/1 Ljøra
Vernegrunnlag: Deler av større vassdrag der store deler, inkludert utløpet, ligger i Sverige. I Norge har vassdraget store skogområder med flere vann. Sammen med Trysilelva er den norske delen av vassdraget sentrale deler av et variert landskap i innlandet, fra høyfjell til lavland. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller og binder sammen vern etter naturmangfoldloven.
-
311/1 Trysilelva
Vernegrunnlag: Øvre deler av Klaraelva, et større vassdrag som har utløp i Sverige. Trysilvassdragets mange små og store vann, elver og myrer er sentrale deler av et variert og i stor grad skogkledd landskap. Femunden ligger sentralt i vassdraget og er Norges største uregulerte innsjø. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, fuglefauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
312/1 Rotna
Vernegrunnlag: Øvre deler av Rottnan, et vassdrag som har utløp i Sverige. Rotna har flere større vann og er sentrale deler av et variert skogs- og kulturlandskap med stedvis store, instruktive avsetninger som påvirker naturlandskapet. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
313/1 Skjervangen
Vernegrunnlag: Vann i Mangenvassdraget som har utløp i Sverige. Inngår i Soots kanal fra 1849. Store kulturminneverdier er knyttet til vassdraget.
Finn vassdrag på fylkesnivå
Velg fylke | |
Velg vassdrag |