Oppland
-
012/31 Buvasselva
Vernegrunnlag: Østlig sidevassdrag til nedre Begna i Drammensvassdraget. Vassdragets mange små og mellomstore vann, myrer og små elver/bekker er sentrale deler av et landskap med mye skog. Kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Restfelt mellom sterkt vannkraftutbygde områder.
-
012/29 Hølera
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Begna i Drammensvassdraget. Vassfaret er behandlet sammen med nabovassdragene Liaåni, Muggedøla og Urula og vurdert samlet. Vassdragenes mange vann, elver og myrer er sentrale deler av et svakt kupert landskap med mye skog, men som stedvis når opp til skoggrensen. Viktig for friluftslivet. Nærhet til større tettsteder. Restfelt mellom sterkt vannkraftutbygde områder.
-
012/30 Muggedøla
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Begna i Drammensvassdraget. Vassdraget er behandlet sammen med nabovassdragene Liaåni, Hølera og Urula og vurdert samlet. Vassdragets mange vann, elver og myrer er sentrale deler av et svakt kupert landskap med mye skog. Viktig for friluftslivet. Nærhet til større tettsteder. Restfelt mellom sterkt vannkraftutbygde områder.
-
012/27 Rudøla
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Vangsmjøsa til øvre Begna i Drammensvassdraget. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et attraktivt og variert landskap i høye fjellområder. Elveløpsformer, geomorfologi og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Restfelt i et ellers godt vannkraftutbygget område.
-
012/28 Otrøelva
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Vangsmjøsa til øvre Begna i Drammensvassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et attraktivt og variert landskap. Viktig for friluftslivet. Restfelt i et ellers godt vannkraftutbygget område.
-
012/26 Tørrsjøelva
Vernegrunnlag: Østlig sidevassdrag til nedre Begna i Drammensvassdraget. Vassdragets mange vann, elver og myrer er sentrale deler av et svakt kupert landskap med mye skog. Kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Restfelt i et ellers godt vannkraftutbygget område.
-
012/24 Nordre Syndin og Helin
Vernegrunnlag: Vassdragsobjektet omfatter to større vann, ca. 900 moh., med tilhørende nedbørfelt. Botanikk og vannfauna inngår som viktige deler av det biologiske mangfoldet. Utfyller botanisk vern etter naturmangfoldloven. Restfelt i et ellers godt vannkraftutbygget område.
-
012/25 Skakadalsåni
Vernegrunnlag: Sørlig innløp til Vangsmjøsa til øvre Begna i Drammensvassdraget. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et attraktivt og variert landskap med høye fjellområder og med dal preget av seterdrift. Elveløpsformer, geomorfologi og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Restfelt i et ellers godt vannkraftutbygget område.
-
012/19 Urula
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Begna i Drammensvassdraget. Vassdraget er sentrale deler av et rolig landskap som omfatter et skogkledt dalføre med tilgrensende fjell. Elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Nærhet til større tettsteder. Restfelt mellom sterkt vannkraftutbygde regioner.
-
012/21 Heggefjorden
Vernegrunnlag: Beliggende i Vestre Slidre nord for Fagernes. Drenerer til Begna i Drammensvassdraget. Innsjøen har en fremtredende beliggenhet og er dominerende i et attraktivt landskap. Viktig for friluftslivet. Restfelt i et ellers godt vannkraftutbygget område.
-
012/18 Etna
Vernegrunnlag: Østlig, større sidevassdrag til nedre Begna i Drammensvassdraget. Vassdragets mange elver, vann og myrer er sentrale deler av et variert landskap i kontinentalt klima, fra høyfjell til sletteland. Geologi, elveløpsformer med tilhørende prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
012/17 Lomsdalselva
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Randsfjorden i Drammensvassdraget. Vassdragets mange elver, vann og myrer er sentrale deler av et lavlandslandskap med mye skog. Kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Restfelt mellom sterkt vannkraftutbygde områder.
-
002/35 Åfåtgrovi
Vernegrunnlag: Urørthet. Sørlig, lite sidevassdrag til øvre Otta i Gudbrandsdalslågen i Glomma. Elveløpet går i fossestryk og er sentrale deler av et attraktivt og kontrastrikt landskap i høyfjellet nær vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Utfyller nasjonalpark ned til Ottaelva.
-
002/32 Glitra
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdrag til øvre Otta i Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdraget er sentrale deler av et attraktivt og kontrastrikt landskap i høyfjellet nær vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Elveløpsformer og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/34 Måråi
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdrag til øvre Otta i Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et attraktivt og kontrastrikt landskap i høyfjellet, inn mot vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Mårådalen er en utpreget høyfjellsdal med store elvesletter. Elveløpsformer med tilhørende prosesser, isavsmeltingsformer og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller og binder sammen nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/14 Jora
Vernegrunnlag: Nordlig sidevassdrag til Gudbrandsdalslågen. Vassdragets elver, vann og myrer er sentrale deler av et attraktivt og variert landskap. Elveløpsformer med tilhørende prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk og fuglefauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/15 Lora
Vernegrunnlag: Urørthet. Sørvestlig sidevassdrag til øvre Gudbrandsdalslågen. Vassdraget, med mange små vann i fjellet og elver i dalsider og dalbunn, er sentrale deler av et kontrastrikt og attraktivt landskap. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/12 Ostri mTundra
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdrag til øvre Otta i Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et kontrastrikt og variert landskap med høyfjell og markert dal, mot vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/13 Tora
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdrag til øvre Otta i Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et attraktivt og kontrastrikt landskap i høyfjellet nær vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Elveløpsformer, geomorfologi, botanikk, fuglefauna, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/11 Skjøli
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Sidevassdrag til øvre Otta i Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et kontrastrikt og variert landskap med høyfjell og markert dal. Elveløpsformer med tilhørende aktivt fluvialt system, isavsmeltingsformer og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier.Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/10 Bøvri
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Otta i Gudbrandsdalslågen som renner ut i Glomma. Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et attraktivt og kontrastrikt landskap med store høydeforskjeller fra alpine fjell til dalbunn. Breprosesser, elveløpsformer med tilhørende prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller og binder sammen nasjonalparker ned til utløpet i Lom.
-
002/9 Finna
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet sentralt i Sør-Norge. Nordlig sidevassdrag til Otta i Gudbrandsdalslågen som renner ut i Glomma. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et variert og kontrastrikt landskap med store høydeforskjeller, fra høyfjellsvidde til bred og flat dalbunn med seterdrift. Elveløpsformer, geomorfologi, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet i Vågåmo.
-
002/8 Sjoa
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Størrelse og beliggenhet sentralt i Sør-Norge. Vestlig sidevassdrag til Gudbrandsdalslågen i Glomma. Grenser delvis til hovedvannskillet mot vest. Vassdragets breer, elver, vann og myrer er sentrale deler av et attraktivt og kontrastrikt landskap med store høydeforskjeller fra alpine fjell til dalbunn. Breprosesser, elveløpsformer med tilhørende prosesser, geomorfologi, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/6 Frya
Vernegrunnlag: Østlig sideelv til Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdraget er sentrale deler av et attraktivt landskap med viddepregete fjellområder, dalsider og dalbunn. Elvesystemer og med få vann, elveløpsformer, geomorfologi og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet. Utfyller nasjonalpark ned til utløpet.
-
002/7 Espedalsvatnet-Breisjøen
Vernegrunnlag: Øvre del av Vinstravassdraget som er vestlig sideelv til Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdragsobjektet drenerer mot nordvest og omfatter to lange og smale vann, ca. 720 moh. Geologi, elveløpsformer, isavsmeltingsformer og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/4 Gausa
Vernegrunnlag: Vestlig sidevassdrag til Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdraget er sentrale deler av et attraktivt landskap med viddepreget fjellområde, dalsider og dalbunn. Elveløpsformer, geomorfologi og isavsmeltingsformer, botanikk og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
002/5 Tromsa
Vernegrunnlag: Østlig sideelv til Gudbrandsdalslågen i Glomma. Vassdragets elver og myrområder er sentrale deler av et karakteristisk og attraktivt landskap med viddepregete fjellområder, og dalsiden sterkt nedskåret i et trangt, dypt elvejuv. Elvesystemer, elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
Finn vassdrag på fylkesnivå
Velg fylke | |
Velg vassdrag |