Sør-Trøndelag
-
121/2 Langvella
Vernegrunnlag: Vassdraget er lite, men renner fra høyfjell til lavland og er viktige deler av et variert og kontrastrikt landskap. Søbergfossen er en elveløpsform med stor opplevelsesverdi. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
109/2 Driva (øvre deler)
Vernegrunnlag: Vassdragets breer, elver og vann er sentrale deler av et variert landskap der store områder ligger i høyfjellet. Elveløpsformer, geomorfologi, vannfauna, landfauna og botanikk inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og forskningsaktivitet.
-
137/1 Steinselva
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver og vann er sentrale deler av et attraktivt og variert landskap. Elveløpsformer og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
135/2 Norddalselva
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet på Fosen. Vassdragets elver, vann og myrer er sentrale deler av et attraktivt og variert landskap med ulike isavsmeltingsformer og en markert berggrunnstruktur. Elveløpsformer, geomorfologi, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
136/1 Hofstadelva
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver og vann er sentrale deler av et variert landskap. Elveløpsformer, botanikk og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
135/1 Oldelva
Vernegrunnlag: Beliggenhet på ytre Fosen. Vassdragets elver og mange vann er sentrale deler av et naturskjønt landskap. Vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
123/5 Hena
Vernegrunnlag: Urørthet. Sidevassdragets elver og vann er sentrale deler av et landskap med avrundete former og samtidig flere juv og fosser. Elveløpsformer med aktive prosesser, geomorfologi, botanikk, landfauna, fugleliv og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv og reindrift. Restfelt i et ellers sterkt vannkraftutbygget område.
-
133/1 Nordelva
Vernegrunnlag: Beliggenhet på Fosen. Vassdragets elver og vann er sentrale deler av et særpreget landskap med variert berggrunnstruktur og løsmasser i dalbunnen. Elveløpsformer, geomorfologi, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
123/2 Homla
Vernegrunnlag: Vassdraget, med stilleflytende partier i øvre del, karakteristiske fosser og stedvis dominerende ravineterreng i nedre deler, er sentrale deler av et variert og attraktivt landskap. Elveløpsformer med aktive prosesser, elveavsetninger, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna, fugleliv og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
123/1 Vikelva
Vernegrunnlag: Jonsvatnet ligger sentralt i vassdraget og brukes som drikkevannskilde for Trondheim by. Hydrologisk forskningsaktivitet. Viktig for friluftslivet.
-
122/1 Gaula
Vernegrunnlag: Størrelse og beliggenhet i Trøndelag. Vassdraget er sentrale deler av et variert og kontrastrikt landskap som omfatter både fjellområder i innlandet, daler og utløp til fjord. Elveløpsformer med aktive prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk, vannfauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
121/1 Svorka oppstr Svorkmo krv.
Vernegrunnlag: Vassdragets mange ulike vann, myrer og elveløp er sentrale deler av et variert og stedvis åpent landskap, delvis med avsetninger fra isavsmeltingen. Elveløpsformer, botanikk, vannfauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
119/2 Åstelva
Vernegrunnlag: Kystnær beliggenhet vest for Trondheimsfjorden. Vassdraget er sentrale deler av et variert og særpreget landskap med en kompleks berggrunn som styrer dreneringsmønsteret. Viktig for friluftslivet.
-
119/1 Bergselva (Grytdalselv)
Vernegrunnlag: Beliggenhet vest for Trondheimsfjorden. Vassdraget ligger i en markert, åpen dal og har et elvesystem med få vann. Elveløpsformer og avsetninger, botanikk og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Da vassdraget ble vernet i 1973, var det direkte knyttet til aktiviteter ved Songli forsøksgård.
-
117/1 Grytelvvassdraget
Vernegrunnlag: Urørthet. Kystnær beliggenhet på Hitra. Vassdragets elver og myrer er sentrale deler av et rolig landskap med små høydeforskjeller. Myrområde med internasjonal verdi. Botanikk og landfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Friluftsliv er viktig bruk.
-
002/28 Øvre Glomma
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Del av Glommas nedbørfelt i indre Trøndelag. Vassdraget, særlig de mange vannene og myrene, er sentrale deler av et særpreget landskap med rolige landformer og med et dreneringsmønster som er nært knyttet til berggrunnen og markerte avsetninger. Elveløpsformer med aktive prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk, vannfauna og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
002/27 Håelva
Vernegrunnlag: Del av Glommas nedbørfelt i indre Trøndelag. Vassdraget, særlig de mange vannene og myrene, er sentrale deler av et særpreget og variert landskap med rolige landformer, og med et dreneringsmønster som er nært knyttet til markerte avsetningers form og beliggenhet. Elveløpsformer med aktive prosesser, isavsmeltingsformer, botanikk og landfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
002/26 Hitterelva
Vernegrunnlag: Vassdraget er en sentral del av et særpreget og kulturhistorisk miljø knyttet til Røros Bergstad, fra den nakne Rørosvidda, via bynære seterområder til elva gjennom selve byen. Området som helhet dekker de fleste sidene ved Røros Kobberverks historie gjennom 350år og har internasjonal verdi
Finn vassdrag på fylkesnivå
Velg fylke | |
Velg vassdrag |