Utbygging av kraftanlegg har i mange år skapt stort engasjement. Nå bygges det ut mye vindkraft og vi får naturlig nok mange spørsmål om dette. Mange spørsmål går på hensynet til naturen og oppfølgingen fra NVEs side når en konsesjon er gitt.



Bildene viser samme område i november 2017 og januar 2018. Toppen av fyllingen er «brukket av» slik at veibanen har blitt smalere, og det er lagt på finere masser langs kanten av veibanen, der det tidligere lå et «belte» med grov stein.
- For å vite akkurat hvor vindturbinene bør plasseres i planområdet for å gi optimal produksjon, må det gjennomføres vindmålinger over tid. Dette er svært kostbart. Det er ikke hensiktsmessig å pålegge aktørene å bruke millioner av kroner på vindmålinger før de vet om prosjektet får konsesjon eller avslag. Derfor gjennomføres ofte vindmålinger etter at det er gitt konsesjon.
- Turbinteknologien har utviklet seg svært raskt de siste årene, det har kommet større vindturbiner på markedet som gir høyere produksjon. Den vindturbinen som var aktuell da aktørene søkte om konsesjon, kan være utdatert når det nærmer seg utbygging. En ny type turbin kan medføre at turbinplasseringene må endres. Størrelse og antall turbiner er først klart når utbygger har sluttet kontrakt med leverandør.
- Den aktuelle turbinleverandøren gjennomfører alltid en såkalt «micro-siting» av prosjektet, det vil si at de analyserer hvor vindturbinene bør plasseres innenfor planområdet for å få et best mulig prosjekt. Dette er i likhet med vindmålinger både omfattende og kostbart, og det er derfor ikke noe aktørene bruker penger på med mindre de har fått konsesjon.
- Registrere avvik ved tilsyn
- Pålegg om stans og retting
- Tvangsmulkt
- Overtredelsesgebyr
- Anmeldelse til Politiet
- Inndragning av konsesjon


Bildene viser samme område i juni 2017 og januar 2018. Sprengstein er fjernet og det er lagt ut jordmasser i overgangen mellom fyllingen og det omkringliggende terrenget.